Workshop zelf meubelstofferen

Meubelstofferen

Een oude stoel, fauteuil, tweezitter of kussen laten herstofferen kan altijd, maar waarom dit niet proberen zelf te doen? Bij de workshops van Frans Hazenbosch, in het atelier in Huijbergen, kunt u alle soorten meubelen zelf herstofferen.

Werkwijze

Onder begeleiding van Frans Hazenbosch leert u het meubel te ontdoen van alle materialen. Samen kijkt u welke stoffeermaterialen er nog hergebruikt kunnen worden en welke vervangen moeten worden. U gaat zelf aan de slag, terwijl er stap voor stap wordt verteld over de te volgen handelingen. Mocht u wensen hebben, bijvoorbeeld betreffende (kleine) aanpassingen aan de vorm of het model, dan kunt u dat natuurlijk bespreken. Er is voldoende mogelijk! U bent vol aandacht met uw eigen stoel bezig. Voor de meeste mensen is dit een nieuw vakgebied en ervaring. De meeste mensen ervaren de workshop als “fijn je hoofd leegmaken” en even heerlijk uit de dagelijkse werkomgeving zijn.

Workshops meubelmaken
Workshops meubelmaken

Klassiek of modern?

U kunt terecht met zowel klassiek opgebouwde meubels als meubels met een moderne opbouw. Het opbouwen van een klassiek interieur is leuk, leerzaam en geeft uiteindelijk een geweldig voldaan gevoel van “dat heb ik zelf toch maar gedaan”. Er zijn zelfs meubelen die geheel uit springveren zijn opgebouwd: zitting, rug en armleggers. Het werken met springveren is intensief werk en kost wat extra tijd, maar het resultaat mag er zeker zijn! Een meubel volgens de moderne technieken opbouwen is uiteraard ook mogelijk. Het gaat relatief gemakkelijk, snel en ook nu zult u verrast zijn met het resultaat. Mocht u overigens een stoel hebben die een zitting heeft van schuimmateriaal en die u toch klassiek wilt opbouwen, dan is dat in veel gevallen mogelijk. Voor de zekerheid kunt u het altijd navragen. Als u wilt, kunt u ook het houtwerk van de stoel onder handen nemen. Wat staalwol en speciaal schoonmaakmiddel en daarna het hout bewerken met olie: dat doet al wonderen. Sommigen schilderen de romp in een moderne, bij de stof passende kleur.

Stoffeermateriaal en gereedschap

Net als bij vele andere ambachten, zijn er in dit vak ook zeer specialistische gereedschappen. Het gebruik van alle benodigde gereedschappen wordt u uiteraard uitgelegd. De stoffeermaterialen die u nodig heeft voor het opbouwen van uw meubel, zijn in het lesgeld inbegrepen. Uiteraard kunt u de stoffeermaterialen ook bij ons inkopen om thuis mee aan de slag te gaan.

Bekledingsstof

Met de bekledingsstof kunt u alle kanten op. Niet alleen qua dessin en uitstraling, maar ook qua prijs. Daarom is deze niet opgenomen in het cursusgeld. In ons atelier zijn diverse stalen van meubelstoffen te zien. Bestellen van deze stoffen duurt meestal 1 werkdag. Er zijn ook veel restantstoffen aanwezig, waar u een (goedkopere) keuze uit kan maken. Ook zelf stof meebrengen kan uiteraard. De stof heeft u meestal niet de eerste cursusdag nodig, dus geen paniek als u nog niets heeft bij aanvang.

Workshop meubelstofferen

Er wordt gewerkt in groepen van maximaal 7 cursisten, hoewel het er meestal 6 zijn. Dat is overzichtelijk en ieder krijgt voldoende aandacht. Een dagdeel-cursus duurt 3,5 uur en is op zaterdag van 9.00 uur tot 12.30 uur en op donderdag van 19.00 uur tot 22.30 uur. Uiteraard is er tussendoor even tijd voor een kopje koffie of thee.

Cursusaanbod

Bij Frans Hazenbosch wordt vier maal per jaar een cursusblok georganiseerd: één serie op donderdagavond en één op zaterdagochtend, en dat in het voorjaar en in het najaar. De blokken bestaan uit 10 + 1 lessen. In bijna alle gevallen heeft u de 10 lessen nodig. De extra les is te koop om wat extra tijd te hebben, om een (extra) meubel af te maken.

Wat kost het?

Een cursusblok van 10 dagdelen kost € 450,-. De extra les kost € 50,-. Te voldoen voor/bij aanvang. Verzuimde dagdelen worden niet vergoed. In uitzonderlijke gevallen is de extra les hiervoor te gebruiken.

Cursus 2019

  • De donderdagavond-cursus start op 7 februari en eindigt op 18 april. De extra les is op 25 april.
  • De zaterdagmorgen-cursus start op 9 februari en eindigt op 27 april (koningsdag). De cursus is NIET op 6 april. De datum van de extra les is in overleg.
  • Voor de data geldt: in overleg met alle deelnemers is er te schuiven (bijvoorbeeld vanwege carnaval of Pasen).
  • De data voor de cursussen in september/oktober/november volgen later.
Enkele impressies

Alle voorbeelden zijn gemaakt door cursisten tijdens voorgaande cursussen meubelstofferen

voor
na
voor
na
voor
na